klik op een foto om het werk te vergroten

 
   Schilderijen
 

 o     Landschappen
 o     Portretten

        Home

 

   

Naast de Franse landschappen en de beslotenheid van bosgezichten vormt het weidse panorama van de IJsseldelta de laatste jaren een steeds terugkerend thema. Ruimte en vergezichten zijn telkens weer een inspiratiebron. 

De doeken worden in weer en wind naar de waarneming geschilderd. Door met licht, structuur en ruimte te spelen, ontstaat er een gelaagdheid; een ruimte in een ruimte, waarbij het beleven van het landschap voelbaar is. 

Het eigenzinnig kleurgebruik heeft verwantschap met dat van de luministen. Grove toetsen in heldere kleuren, soms zo hel en in contrasten naast elkaar gezet, dat ze voor het oog lijken op te lichten. Toch zijn de kleuren van Oordijk zachter en richten ze zich meer naar de werkelijkheid. Dit alles om zo dicht mogelijk de voelbare ervaring van het landschap te kunnen benaderen. 

Daarnaast lijken de werken van de tijd los te komen. Dit komt omdat ze in aandacht, vaardigheid en kleur-lichtspel aansluiten bij die typisch Nederlandse schildertraditie van de Kunst van het Kijken: het met de kwast en krijt beschrijven wat je voelt en wat je ziet, d˛˛rziet. 

Tekst naar Nelleke Hendriks.